УКР
ENG
Пошук


Впровадження управління стратегічними змінами на підприємстві в умовах ідентифікації впливу зовнішніх і внутрішніх драйверів змін
Приймак Н. С.

Приймак Н. С. Впровадження управління стратегічними змінами на підприємстві в умовах ідентифікації впливу зовнішніх і внутрішніх драйверів змін. Проблеми економіки. 2019. №3. C. 140–146.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2019-3-140-146

Розділ: Економіка та управління підприємствами

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 1

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 65.012:338.2

Анотація:
Метою цього дослідження виступає обґрунтування напрямків впровадження управління стратегічними змінами на підприємстві в умовах активного впливу середовища функціонування. Визначено, що управління стратегічними змінами на підприємстві є цілеспрямованою дією системи менеджменту на підприємство як платформу стратегічних змін з метою переведення його з одного стану в інший (бажаний) відповідно до визначених стейкхолдерами стратегічних цілей та заданих середовищем діяльності умов. Визначено, що впровадження управління стратегічними змінами на підприємствах має ряд особливостей, притаманних, по перше, специфіці цього процесу як інтегрованої складової стратегічного менеджменту; по-друге, функціонуванню підприємства як соціально-економічної системи, в рамках якої функціонал стратегічних змін пов’язаний із дією людського фактора та функціонуванням команди і учасників змін. В основу впровадження управління стратегічними змінами на підприємствах покладено трикутних стратегічних змін Е. Петтигрю: контекст, зміст і процес управління стратегічними змінами. Автором запропоновано для забезпечення вибору напрямків стратегічних змін на підприємстві відповідно до превалювання типу драйверів змін та стратегічної ситуації на підприємстві чотири напрямки управлінських дій. В межах кожного напрямку визначено: активність стратегічних змін, тривалість лагу впровадження, фіксацію стану ресурсів, рівень опору та стан корпоративної культури щодо змін. Визначено, що для забезпечення ефективної реалізації стратегічних змін необхідною умовою є формування фідуціарної корпоративної культури щодо змін на підприємстві та мінімізація ризиків реалізації та впровадження системи управління стратегічними змінами на підприємстві. У дослідженні виокремлено такі види ризиків стратегічних змін: кадрові, процесно-технологічні, ресурсні, ринкові, організаційні.

Ключові слова: управління стратегічними змінами, лаг змін, фідуціарна корпоративна культура, команда змін, драйвери змін.

Рис.: 4. Бібл.: 9.

Приймак Наталія Сергіївна – кандидат економічних наук, завідувач кафедри, кафедра маркетингу, менеджменту та публічного адміністрування, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського (вул. Трамвайна, 16, Кривий Ріг, Дніпропетровська область, 50005, Україна)
Email: priymak@donnuet.edu.ua

Список використаних у статті джерел

Андрущенко Н. О. Роль та значення сучасної системи управління змінами як одного з факторів стрімкого розвитку вітчизняних підприємств торгівлі. Глобальні та національні проблеми економіки. 2015. Вип. 5. С. 288–291. URL: http://global-national.in.ua/issue-5-2015/13-vipusk-5-traven-2015-r/798-andrushchenko-n-o-rol-ta-znachennya-suchasnoji-sistemi-upravlinnya-zminami-yak-odnogo-z-faktoriv-strimkogo-rozvitku-vitchiznyanikh-pidpriemstv-torgivli
Турчіна С. Г. Управління змінами в контексті стратегічного розвитку підприємств. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія : Економіка і менеджмент. 2016. Вип. 1. С. 11–15.
Change Management learning Center. URL: http://www.changemanagement.com/articles.htm
Николис Г., Пригожин И. Самоорганизация в неравновесных системах. От диссипативных структур к упорядоченности через флуктуации. М. : МИР, 1979. 314 с.
Pettigrew A. M. Context and action in the transformation of the firm. The Journal of Management Studies. Oxford. 1987. Vol. 24, Iss. 6. Р. 649–671.
Запухляк І. Б., Зелінська Г. О., Побігун С. А. Підходи, методи та інструменти управління змінами в системі управління розвитком підприємства. Глобальні та національні проблеми економіки. 2018. Вип. 23. С. 204–209.
Гайдей О. О., Лісун Я. В. Механізм управління стратегічними змінами як інструмент капіталізації підприємницької діяльності (світова практика). Міжнародна економічна політика. 2012. Спец. вип. Ч. 1. С. 472–479.
Вітлінський В. В., Верченко П. І. Аналіз моделювання та управління економічним ризиком. Київ : КНЕУ, 2000. 292 с.
Івченко І. Ю. Економічні ризики : навч. посіб. Київ : ЦНЛ, 2004. 304 c.

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру