УКР
ENG
Пошук


Статистичне оцінювання тиску на ринку праці України
Аксьонова І. В.

Аксьонова І. В. Статистичне оцінювання тиску на ринку праці України. Проблеми економіки. 2019. №4. C. 33–40.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2019-4-33-40

Розділ: Економіка та управління національним господарством

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 1

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 331.522

Анотація:
Ринок праці виступає важливою складовою будь-якої національної економіки, оскільки він формує якісні та кількісні параметри необхідної робочої сили, від якої залежать можливості структурної трансформації та динамічних змін в економіці країни. У зв’язку з цим актуальними є питання дослідження середовища функціонування ринку праці на підставі постійного моніторингу попиту та пропозиції робочої сили та оцінювання їх впливу на ситуацію на національному та регіональному ринках праці. Мета статті полягає в проведенні статистичного аналізу основних тенденцій розвитку вітчизняного ринку праці та оцінювання тиску з боку різних соціально-демографічних груп населення на його формування й розвиток. Методологічною та інформаційною основою дослідження виступили монографії науковців, в яких висвітлюються проблеми розвитку сучасного ринку праці, матеріали періодичних видань і ресурси Internet із зазначеної проблематики, статистична інформація сайтів Державної служби статистики України, Державної служби зайнятості, Міністерства фінансів. При проведенні дослідження використано метод узагальнення інформації, статистичні методи групування, порівняння, координації, вивчення структури, динаміки. У результаті дослідження було виділено групи населення, які формують ринок праці; здійснено аналіз динаміки основних демографічних показників населення, що характеризують ринок праці та впливають на його формування; розглянуто тенденцію показників, що справляють тиск на ринок праці; проаналізовано співвідношення попиту, пропозиції та працевлаштування робочої сили в динаміці; проведено порівняння регіонів України за співвідношенням кількості безробітних, вакансій та середньої заробітної плати за вакансіями. Перспективами подальших досліджень у напрямі формування та регулювання сучасного ринку праці є оцінювання впливу кількісної та якісної структури трудових міграційних потоків на стан вітчизняного ринку праці й розвиток економіки країни в цілому.

Ключові слова: ринок праці, тиск на ринку праці, економічно активне населення, попит робочої сили, пропозиція робочої сили.

Рис.: 5. Табл.: 2. Бібл.: 11.

Аксьонова Ірина Вікторівна – кандидат економічних наук, доцент, доцент, кафедра статистики і економічного прогнозування, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця (пр. Науки, 9а, Харків, 61166, Україна)
Email: ivaksyonova@gmail.com

Список використаних у статті джерел

Бондаревська К. В., Аксьонова А. О. Особливості розвитку ринку праці України під впливом сучасних глобалізаційних процесів. Причорноморські економічні студії. 2019. Вип. 38-1. С. 43–47.
Вороніна А. В., Ніколаєва К. М. Проблеми та перспективи розвитку ринку праці в Україні. Young Scientist. 2015. № 2. С. 167–170.
Кваша О. С. Ринок праці в Україні: аналіз сучасного стану та перспективи розвитку. Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці. 2018. Вип. 22. С. 1074–1079.
Кулицький С. Ринок праці та розвиток економіки України. Україна: події, факти, коментарі. 2018. № 21. С. 35–46.
Легомінова С. В. Сучасний ринок праці України: проблеми та тенденції. Інвестиції: практика та досвід. 2015. № 19. С. 39–43.
Макарчук О. В., Вороніна А. Г. Статистичне дослідження ринку праці в Україні. Економічні науки. 2017. № 9 (49). С. 540–544.
Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua
Державна служба зайнятості України. URL: http://www.dcz.gov.ua
Міністерство фінансів України. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/labour/salary/average/
Український ринок праці: імперативи та можливості змін : монографія / за наук. ред. І. Л. Петрової, В. В. Близнюк. Київ : ІЕП НАН України, 2018. 356 с. URL: http://ief.org.ua/docs/mg/306.pdf
Федунчик Л. Г. Ринок праці в Україні: проблеми та напрями їх вирішення. Ринок праці та зайнятість населення. 2016. № 2. С. 31–34.

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру