УКР
ENG
Пошук


Країни АСЕАН у фокусі пріоритетних ринків України
Рахман М. С., Сокирко Б. М.

Рахман М. С., Сокирко Б. М. Країни АСЕАН у фокусі пріоритетних ринків України. Проблеми економіки. 2020. №3. C. 25–33.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2020-3-25-33

Розділ: Світова економіка та міжнародні відносини

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 0

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 339.9

Анотація:
До АСЕАН входять країни з дуже різним рівнем економічного розвитку, чисельністю населення, площею, проте інтеграційне об’єднання досягло успіхів і є важливим гравцем у економічній та політичній сфері на міжнародній арені. Метою статті є дослідження стану макроекономічних показників ті тенденцій зовнішньої та внутрішньої торгівлі країн – членів АСЕАН, напрямів розвитку організації в цілому та кожної з країн окремо у співпраці з Україною. Розроблено проєкт рекомендацій щодо подальшого розвитку асоціації та пріоритетності цього ринку для України. У статті надано характеристику складу, основним цілям та напрямам спільної діяльності країн – учасниць АСЕАН. Обґрунтовано роль і становище окремих країн-учасниць в інтеграційному об’єднанні для країн Азії у Південно-Східному регіоні. Проаналізовано основні макроекономічні показники країн – учасниць АСЕАН: чисельність населення і структуру зайнятості по окремих країнах, обсяги ВВП (загального та у розрізі кожної країни) у динаміці; структуру та динаміку торгових відносин, структуру Extra- та Intra-експорту, товарну та географічну структуру експортно-імпортних операцій об’єднання. Надано оцінку обсягів експортно-імпортних операцій країн АСЕАН та України в розрізі товарної структури. Розроблено прогнозну модель розвитку обсягів ВВП, в результаті PEST-аналізу виявлено економічні, політичні, технологічні та соціальні чинники об’єднання, надано рекомендації щодо заходів з удосконалення співпраці країн – членів АСЕАН та України зокрема. Зроблено висновки про збільшення об’ємів торгівлі між країнами-членами та з країнами поза межами Асоціації, включаючи Україну.

Ключові слова: «шлях АСЕАН», «м’яка інтеграція», ВВП, аналіз, Extra- та Intra-експорт, PEST-аналіз, Україна, прогноз, заходи вдосконалення.

Рис.: 10. Табл.: 2. Бібл.: 8.

Рахман Махбубур Сидикович – кандидат економічних наук, доцент, доцент, кафедра маркетингу та менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна (пл. Свободи, 4, Харків, 61022, Україна)
Email: rahmanms0312@gmail.com
Сокирко Богдана Михайлівна – студент, економічний факультет, Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна (пл. Свободи, 4, Харків, 61022, Україна)
Email: dana.sokirko9@gmail.com

Список використаних у статті джерел

The Association of Southeast Asian Nations. URL: https://asean.org/
Indicators // ASEAN Stats Data Portal. URL: https://data.aseanstats.org/
Макроэкономическая статистика по странам // Биржевой портал № 1. URL: https://take-profit.org/statistics/asia/#continents
ASEAN. Мировой Атлас Данных. URL: https://knoema.ru/atlas/ASEAN
Ринки у фокусі. Експортна стратегія України // Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. URL: https://www.me.gov.ua/Documents/List?lang=uk-UA&id=f03bcdbb-825f-4ae9-9e65-2353f0e8c195&tag=RinkiUFokusi
Раткович О. Особливості регіону Східної Азії, як одного з центрів світової сили. Незалежний аналітичний центр геополітичних досліджень Борисфен Інтел. 2019. С. 1–2.
Холод І. Ю. «Шлях АСЕАН» як метод інтеграції у Східній Азії: успіхи, проблеми та виклики. Дослідження світової політики. 2013. Вип. 1 (62). С. 176–192.
Городня Н. Д. АСЕАН: створення та етапи розвитку. Вісник Національного університету імені Тараса Шевченка. 2010. № 102. С. 8–11. URL: http://papers.univ.kiev.ua/istorija/10922.pdf

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру