УКР
ENG
Пошук


Детермінанти конкурентоспроможності туристської галузі України: готельний комплекс
Богдан Н. М., Гардаушенко Н. А., Скриль О. Р.

Богдан Н. М., Гардаушенко Н. А., Скриль О. Р. Детермінанти конкурентоспроможності туристської галузі України: готельний комплекс. Проблеми економіки. 2020. №3. C. 34–44.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2020-3-34-44

Розділ: Економіка та управління національним господарством

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 0

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 332:338.48:640.4

Анотація:
У статті досліджено діяльність готельного комплексу України як чинника конкурентоспроможності туристської галузі та розроблено підходи до визначення впливу діяльності готельного комплексу на розвиток туризму. Метою статті є наукове обґрунтування необхідності розвитку готельного господарства як чинника конкурентоспроможності туристської галузі України та розроблення підходів до оцінювання впливу діяльності готельного комплексу на розвиток туристської галузі. Для досягнення мети використано низку загальнонаукових і спеціальних методів досліджень, а саме: аналіз і синтез; абстрактно-логічний метод; метод порівняння; метод аналізу ієрархій; метод ентропії; метод економіко-математичного моделювання з використанням кореляційного та регресійного аналізу; комплексний підхід. У статті обґрунтовано необхідність розбудови туристської інфраструктури, до якої відноситься й готельний комплекс, що обумовлюється значенням туризму як одного із найбільш перспективних напрямів економічного розвитку України та її окремих місцевостей. Визначено, що, окрім туристських об’єктів, варто звернути увагу на забезпеченість туристської інфраструктури засобами розміщення. Для наукового обґрунтування впливу розвитку готельного комплексу на розвиток туристської галузі та оцінювання цього впливу проведено кореляційний аналіз чинників розвитку туристської галузі регіону, на основі аналізу здійснено оцінювання впливу діяльності готелів та інших закладів розміщення на доходи туристської галузі. В результаті проведеного дослідження встановлено, що туристська галузь сьогодні є важливим чинником соціально-економічного розвитку країн і регіонів, джерелом стабільного та динамічного збільшення надходжень до бюджету та чинником активізації цілої мережі галузей народного господарства, оскільки чинить мультиплікативний ефект на розвиток інших економічних галузей. Отже, важливим для України є об’єднання зусиль працівників туризму та наукових працівників різних сфер діяльності з метою створення програмного матеріалу для подальшого розвитку інфраструктури туризму в країні. Комплексні наукові дослідження у зазначеній сфері мають складати предмет подальших наукових розвідок.

Ключові слова: туристська галузь, готельний комплекс, чинники впливу, кореляційно-регресійний аналіз, розвиток.

Рис.: 7. Табл.: 9. Бібл.: 13.

Богдан Наталія Миколаївна – доктор економічних наук, професор, професор, кафедра туризму і готельного господарства, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова (вул. Маршала Бажанова, 17, Харків, 61002, Україна)
Email: 148nika8@gmail.com
Гардаушенко Наталія Анатоліївна – магістр, кафедра туризму і готельного господарства, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова (вул. Маршала Бажанова, 17, Харків, 61002, Україна)
Скриль Олена Русланівна – магістр, кафедра туризму і готельного господарства, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова (вул. Маршала Бажанова, 17, Харків, 61002, Україна)
Email: skryl.elena98@gmail.com

Список використаних у статті джерел

Севастьянова С. А. Регіональне планування розвитку туризму й готельного господарства. М. : КНОРУС, 2007. 250 с.
Балабанов И. Т. Экономика туризма. М. : Финансы и статистика, 2003. 176 с.
Балашова Р. І. Розвиток туристичного підприємства: теорія та практика : монографія. Донецьк : Вебер, 2009. 343 с.
Бойченко Ф. А. Стратегія розвитку індустрії туризму в економіці регіону : автореф. дис. … канд. наук з держ. упр. : 25.00.04. Донецьк, 2007. 14 с.
Квартальнов В. Менеджмент в туризме. М. : Финансы и статистика, 2010. 359 с.
Ткаченко Т. І. Сталий розвиток туризму: теорія, методологія, реалії бізнесу : монографія. Київ : КНТЕУ, 2006. 537 с.
Любіцева О. О. Ринок туристичних послуг. Київ : Альтерпрес, 2002. 232 с.
UNWTO. URL: http://media.unwto.org/content/infographics
All Ukraine : інформ.-аналіт. портал. URL: https://all-ukraine.com.ua/ru/glavnaya.html
Федулова Л. І. Інноваційні контури розвитку туризму Актуальні проблеми економіки. 2006. № 2 (56). С. 137–147.
Статистична інформація // Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/oper_new.html
Богдан Н. М. Інструменти формування стратегії розвитку туризму в Україні: реалізація регіонального туристичного потенціалу. Інтелект ХХІ. 2019. № 5 (19). С. 18–24.
Двоєзерська В. С. Тенденції державного регулювання розвитку туризму і діяльності курортів в України. Держава та регіони. Серія «Державне управління». 2010. № 1. С. 20–24.

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру