УКР
ENG
Пошук


Підходи до впровадження стратегічного планування на торговельних підприємствах
Гринько Т. В., Андросова І. О.

Гринько Т. В., Андросова І. О. Підходи до впровадження стратегічного планування на торговельних підприємствах. Проблеми економіки. 2020. №4. C. 146–154.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2020-4-146-154

Розділ: Економіка та управління підприємствами

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 0

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 338, 339

Анотація:
У цій статті досліджено сучасний стан і зміни, що відбулись на торговельних підприємствах України. Обґрунтовано принципи та методичні підходи до впровадження системи стратегічного планування на підприємствах, що функціонують в умовах розвинених ринкових стосунків і мінливого середовища, виявлення найбільш дієвих в сучасній економічній системі інструментів планування господарської діяльності. Виявлено фактори зовнішнього та внутрішнього середовища, що впливають на діяльність підприємств. Сьогодні торговельна галузь переживає значні зміни у зв’язку з упровадженням обмежень через пандемію. Показники товарообороту оптових і роздрібних підприємств України за 2018–2020 рр. показують, що оптова торгівля скоротилась у багатьох напрямах продажів. Зростання оптової торгівлі відбулося лише у таких категоріях: торгівля харчовими продуктами, напоями і тютюновими виробами (+9,75 %), торгівля товарами господарського призначення (+6,57 %) та неспеціалізована оптова торгівля (+0,73 %), інші направлення були вимушені скоротити свій оборот через зменшення попиту під час обмеження через пандемію. Своєю чергою, роздрібна торгівля збільшила свої показники та принесла підприємствам дохід, лише Закарпатська обл. (-9,49 %) скоротила показники порівняно з аналогічним періодом 2019 року. Проаналізовано діяльність підприємств торговельної галузі й обґрунтовано підходи до впровадження стратегічного планування на підприємствах у сучасній українській економіці. Визначено фактори зовнішнього та внутрішнього середовища для галузі торгівлі та надано рекомендації щодо впроваджуваних змін. Для вирішення цих проблем необхідно розробити комплекс заходів стратегічного планування для покращення стану торговельної галузі Україні. Одним із перших кроків має бути зміна стратегії розвитку підприємств оптової та роздрібної торгівлі, що буде забезпечувати підтримання діяльності підприємства та його розвиток. Зважаючи на нестійкий стан в економіці та політиці країни, слід розробити альтернативні варіанти розвитку підприємств, враховуючи можливі зміни.

Ключові слова: торговельна галузь, стратегічне планування, стратегія розвитку, оптова та роздрібна торгівля.

Рис.: 2. Табл.: 3. Бібл.: 11.

Гринько Тетяна Валеріївна – доктор економічних наук, професор, професор, кафедра економіки підприємництва та управління підприємствами, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара (пр. Гагаріна, 72, Дніпро, 49010, Україна)
Email: greisy25@gmail.com
Андросова Ірина Олександрівна – студент, факультет економіки, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара (пр. Гагаріна, 72, Дніпро, 49010, Україна)
Email: iraandrosova7887@gmail.com

Список використаних у статті джерел

Виханский О. С., Наумов А. И. Менеджмент : учебник. М. : Экономист, 2003. 528 с.
Горохов Н. Ю., Малев В. В. Бизнес-планирование и инвестиционный анализ. М. : Филин. 2007. 208 с.
Зайцев Л. Г., Соколова М. И. Стратегический менеджмент : учебник. М. : Экономист, 2002. 416 с.
Мескон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента. М. : Дело, 2008. 672 с.
Боумэн К. Основы стратегического менеджмента. М. : Банки и биржи, ЮНИТИ, 1997. 175 с.
Кобелев В. Н., Захарченко Ю. В. Теоретические и методологические основы формирования стратегии развития предприятия. Вестник экономики транспорта и промышленности.2013. № 42. С. 297–303.
Кіндрацька Г. І. Стратегічний менеджмент : навч. посіб. Львів : Львів. політехніка, 2010. 407 с.
Horwath R. The Origin of Strategy // StrategicThinkingInstitute, 2006. URL: http://www.strategyskills.com/
Економічна статистика / Економічна діяльність / Внутрішня торгівля // Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua
Гринько Т. В., Гвініашвілі Т. З. Методичний підхід до управління змінами в діяльності суб'єктів підприємництва. Економіка розвитку. 2017. № 3. С. 59–66.
Гринько Т. В., Максімчук О. С. Проблеми та перспективи інноваційного розвитку вітчизняних підприємств сфери послуг. Проблеми економіки. 2015. № 1. С. 255–260.

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру