УКР
ENG
Пошук


Розвиток стартапів в Україні: проблеми та перспективи
Гусаковська Т. О., Кужель Н. Л.

Гусаковська Т. О., Кужель Н. Л. Розвиток стартапів в Україні: проблеми та перспективи. Проблеми економіки. 2020. №4. C. 29–34.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2020-4-29-34

Розділ: Економіка та управління національним господарством

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 0

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 330.341.1:338.24:061.27(477)

Анотація:
Метою статті є виявлення проблемних питань розвитку й успішного функціонування інноваційних проєктів малих і середніх підприємств в Україні та визначення ефективних шляхів їх вирішення. Для вирішення поставлених завдань було використано такі загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: аналіз і синтез, узагальнення, порівняння та систематизація. У статті розглянуто стадії розвитку стартапів і різновиди джерел фінансування підприємств, що тільки розпочинають свою діяльність. Визначено роль держави у підтримці малого та середнього бізнесу в умовах ризику та важливість заохочення просування інноваційних проєктів з метою підвищення конкурентоспроможності як підприємства, так і країни в цілому. Проаналізовано теоретичне уявлення глобальної екосистеми стартапів. Визначено проблеми низької інноваційної активності підприємств України та запропоновано шляхи їх вирішення з метою досягнення кінцевого успіху стартап-проєктів, враховуючи недосконалу законодавчу систему та несприятливий інвестиційний клімат. Обґрунтовано заходи, за допомогою яких вітчизняні бізнес-ідеї матимуть достатній потенціал до розвитку, та досліджено найперспективніші міста країни, які протягом останніх років розвивають і втілюють стартапи. У статті обґрунтовано важливість підтримки розвитку стартапів не тільки на початковій стадії, а і наставництво та координація протягом життєвого циклу проєктів. Основні положення статті можуть бути використані в практичній діяльності підприємств при розробці та впровадженні інноваційних бізнес-ідей.

Ключові слова: стартап, інновація, інноваційний розвиток, бізнес-інкубатор, венчурний фонд, краудфандинг, бізнес-ангел.

Рис.: 1. Табл.: 2. Бібл.: 9.

Гусаковська Тетяна Олександрівна – кандидат економічних наук, доцент, доцент, кафедра менеджменту, Полтавський університет економіки і торгівлі (вул. Коваля, 3, Полтава, 36014, Україна)
Email: tatgus@ukr.net
Кужель Наталія Леонідівна – асистент, кафедра менеджменту, Полтавський університет економіки і торгівлі (вул. Коваля, 3, Полтава, 36014, Україна)
Email: natochka5555@ukr.net

Список використаних у статті джерел

Александрова Л. Бізнес-ангели інвестиційних проектів. Фінансовий ринок України. 2011. № 2. С. 24.
Баб’ячок Р. І., Кульчицький І. І. Основні тенденції розвитку стартапів в Україні – проблеми, перешкоди і можливості. 2018. URL: https://www.civic-synergy.org.ua/wpcontent/uploads/2018/04/Osnovni-tendentsiyi-rozvytku-startapiv-v-Ukrayini-1-1.pdf
Гейдор А. П., Бізбіз Т. М. Джерела фінансування стартапів в Україні. Інвестиції: практика та досвід : наук.-практ. журнал Чорноморського державного університету ім. Петра Могили. 2020. № 1. С. 73–78.
Краус Н. М. Інноваційна діяльність та венчурний капітал в системній модернізації національної економіки : монографія. Полтава : Дивосвіт, 2013. 183 с.
Рис Э. Бизнес с нуля. М. : Альпина, 2014. 256 с.
Світовий рейтинг стартап-сервісу // STARTUPRANKING. URL: https://www.startupranking.com/countries
Писаренко Т. В., Кваша Т. К. та ін. Стан інноваційної діяльності та діяльності у сфері трансферу технологій в Україні у 2018 році : аналіт. довідка. Київ : УкрІНТЕІ, 2019. 80 с.
StartupBlink. URL: https://www.startupblink.com/
What is startup ecosystem? URL: http://www.startupcommons.org/what-is-startup-ecosystem.html

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру