УКР
ENG
Пошук


Інноваційний розвиток в умовах комплементарності
Рибак Г. І.

Рибак Г. І. Інноваційний розвиток в умовах комплементарності. Проблеми економіки. 2021. №2. C. 181–186.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2021-2-181-186

Розділ: Економічна теорія

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 0

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 338.2

Анотація:
У роботі було досліджено особливості інноваційного розвитку у взаємодії економічної та соціальної складових зовнішнього і внутрішнього середовища, на основі комплементарного підходу, зокрема взаємозв’язок економічної ефективності та соціальної справедливості, визначено їх негативний та позитивний вплив на якість життя населення, соціально-економічний розвиток можливостей. Для комплементарного розвитку важливу роль у реформуванні усіх сфер суспільного життя, демократизації українського суспільства, інтеграції України у європейський політичний та правовий простір відіграє ідея справедливості, що за сучасних умов є важливим чинником досягнення європейського рівня життя, забезпечення соціально-економічних прав людини та громадянина. Актуальними дослідження комплементарності стають на сучасному етапі розвитку світової економіки, коли ринкова ситуація характеризується досить високими темпами трансформації і головним конкурентним фактором стають інновації. Автором було розглянуто виникнення поняття комплементарності в наукових працях різноманітної направленості, зокрема, концепція інституційної комплементарності, а також було висвітлено особливості компенсаторної та доповнюючої комплементарності. Беззастережне слідування світовим прикладам без урахування стану реальних соціально-економічних та інституційних структур певної держави не дасть позитивного результату від проведених реформ і впроваджених інновацій через відсутність комплементарних зв’язків. Тому було досліджено умови виникнення нових інституційних зрушень, вплив «соціальних ліфтів» на соціальний розвиток у довгостроковій перспективі. Наявність складних нерозв’язаних проблем у розвитку нашої держави актуалізує дослідження комплементарного контексту інноваційного розвитку, спрямованого на переосмислення ролі соціальної справедливості у вирішенні основних економічних завдань. Бо за комплементарного підходу економічна система зможе нарощувати властивості адаптивності, наступності, розвиваючи механізми самозбереження та набуватиме планомірного інноваційного розвитку з мультиплікативним ефектом.

Ключові слова: інноваційний розвиток, комплементарність, інституційна комплементарність, компенсаторна комплементарність, економічна ефективність, соціальна справедливість, внутрішнє і зовнішнє середовище, соціальні ліфти.

Бібл.: 10.

Рибак Ганна Іванівна – кандидат економічних наук, доцент, кафедра економічної теорії та міжнародної економіки, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова (вул. Маршала Бажанова, 17, Харків, 61002, Україна)
Email: rybakai@ukr.net

Список використаних у статті джерел

Бородіна О. С. Принцип комплементарності в міждисциплінарних дослідженнях економіки. Економіка і прогнозування. 2015. № 2. С. 47–58. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/econprog_2015_2_6
Бочарова Ю. Г. Механізм управління розвитком інноваційної інфраструктури України в умовах глобальної конкуренції. Вісник Приазовського державного технічного університету. Серія : Економічні науки. 2018. № 35. С. 147-153.
Липов В. В. Інституційна комплементарність: від моделі ринкової економіки до концепції множинності варіантів капіталізму. Економічна теорія. 2010. № 2. С. 47–61.
Макарова О. В. Соціальна політика в Україні : монографія. Київ : ІДСД ім. М. В. Птухи, 2015. 244 с.
Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. URL: http://dif.org.ua/article/ukraini-25-dosyagnennya-ta-porazki-gromadskadumka
Яременко О. Л. Суперечлива єдність економічної ефективності і соціальної справедливості як чинник функціонування та еволюції економічних систем // Реконструктивний економічний розвиток: основні напрями, ефективність і соціальна справедливість : монографічний збірник / за ред. В. М. Гейця, А. А. Гриценка. Київ : ІЕПр НАНУ, 2016. 240 с.
Berg A., Buffie E. F., Zanna L.-F. Robots, Growth, and Inequality. Finance & Development. 2016. Vol. 53. No. 3. P. 10–13.
Ostry J. D., Loungani P., Furceri D. Neoliberalism: Oversold? Finance & Development. 2016. Vol. 53. No. 2. P. 38–41.
Менгер К. Основы политической экономии // Австрийская школа политической экономии. М. : Экономика, 1992. 496 с.
Визер Ф. Теория общественной экономии // Австрийская школа политической экономии. М. : Экономика, 1992. 496 с.

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру