УКР
ENG
Пошук


Забезпечення професійної працездатності персоналу в умовах нової соціоекономічної реальності
Василик А. В., Білик О. М., Пітько І. Ю.

Василик А. В., Білик О. М., Пітько І. Ю. Забезпечення професійної працездатності персоналу в умовах нової соціоекономічної реальності. Проблеми економіки. 2021. №3. C. 160–166.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2021-3-160-166

Розділ: Соціальна економіка, політика та демографія

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 0

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 331.101

Анотація:
У роботі досліджено сутність і чинники професійної працездатності, а також її роль у забезпеченні високої продуктивності праці. Основною метою дослідження стали аналіз чинників, що впливають на працездатність сучасних працівників, виявлення рівня їх задоволеності умовами та організацією праці, а також обґрунтування напрямів підвищення працездатності працівників на підприємствах з урахуванням сучасних загроз, спричинених пандемією COVID-19. На основі проведеного соціологічного опитування проаналізовано рівень задоволеності працівників українських підприємств існуючими заходами із забезпечення і підтримання працездатності персоналу на робочому місці, зокрема, умовами праці, режимом праці та відпочинку, іншими заходами. Здійснено оцінку суб’єктивного відчуття втоми працівників, виявлено здебільшого відсутність на підприємствах системи моніторингу працездатності та самопочуття працівників, що унеможливлює обґрунтоване запровадження якісних заходів щодо підтримки та підвищення працездатності і усунення наслідків втоми. Виявлено наслідки пандемії COVID-19 на умови й організацію праці на підприємствах, на працездатність працівників, їх відчуття фізичного та психологічного благополуччя. На основі здійсненого дослідження систематизовано основні напрями підвищення працездатності персоналу на робочому місці в нових соціоекономічних умовах, які відображають очікування та потреби працівників. Пріоритетні заходи, які доцільно впроваджувати на підприємствах для підтримання та підвищення професійної працездатності персоналу, включають: чітку регламентацію посадових обов'язків і раціональний розподіл навантаження на всіх учасників трудового процесу; зменшення міри небезпечного впливу умов праці на людський організм; захист працівників від наявних і можливих небезпек; компенсацію надмірних навантажень заходами матеріальної мотивації, нематеріального заохочення, удосконаленням режимів праці та відпочинку; урахування індивідуальних характеристик людини при плануванні трудового навантаження; організацію психологічної допомоги та консультування співробітників, тренінгів з Tіme-management і Team-building, покращення соціально-психологічного клімату.

Ключові слова: професійна працездатність, втома, режим праці і відпочинку, умови праці, менеджмент персоналу.

Рис.: 4. Бібл.: 8.

Василик Алла Володимирівна – кандидат економічних наук, доцент, доцент, кафедра соціоекономіки та управління персоналом, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (просп. Берестейський, 54/1, Київ, 03057, Україна)
Email: alla_vasylyk@ua.fm
Білик Ольга Миколаївна – кандидат економічних наук, доцент, доцент, кафедра соціоекономіки та управління персоналом, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (просп. Берестейський, 54/1, Київ, 03057, Україна)
Email: bilola@ukr.net
Пітько Ірина Юріївна – студент, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (просп. Берестейський, 54/1, Київ, 03057, Україна)
Email: pitko.ira@ukr.net

Список використаних у статті джерел

Абашина О. В. Дослідження факторів впливу на ефективність праці зайнятих у сучасній економіці України. Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки. 2011. Вип. 20. Ч. 2. С. 36–46.
Васюта В., Галайда Т., Чорногорська Н. Розроблення та впровадження раціональних змінних режимів праці та відпочинку працівників промислового підприємства. Глобальні та національні проблеми економіки. 2018. № 23. С. 169–174.
Втома на роботі може вплинути на безпеку праці та призвести до нещасних випадків // Управління Держпраці у Хмельницькій області. URL: http://km.dsp.gov.ua/news/435-vtoma-na-robot-mozhe-vplinuti-na-bezpeku-prac-ta-prizvesti-do-neshasnih-vipadkv.html
Колот А., Герасименко О. Сфера праці в умовах глобальної соціоекономічної реальності 2020: виклики для України. Червень 2020. URL: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/ukraine/16344.pdf
Мороз Л. І. Працездатність та продуктивність праці як складники конкурентоспроможного працівника підприємства. Інтелект ХХІ. 2019. № 4. С. 58–63.
Сірченко К., Пузирьова П. Теоретичні основи працездатності: характеристика та оцінка працездатності менеджерів на підприємстві. Освітньо-інноваційна інтерактивна платформа «Підприємницькі ініціативи». Київ : КНУТД, 2019. С. 321–331.
Assessment of the socio-economic impact of COVID-19 in Ukraine. United Nations Ukraine. 2020. 170 р. URL: https://ukraine.un.org/sites/default/files/2020-12/UN%20SEIA%20Report%202020%20%281%29.pdf
COVID-19 і сфера праці. Вісник МОП. 2020. Вип. 3. 30 с. URL: https://fpsu.org.ua/264-osoblyvosti-roboty-u-period-karantynu-pytannia-okhorony-zdorov-ia-i-rezhymu-pratsi/18154-visnik-mop-covid-19-i-sfera-pratsi.html

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру