УКР
ENG
Пошук


Інституціоналізація економічного механізму ресурсозбереження та енергоефективного природокористування на рівні ОТГ
Голян В. А., Мединська Н. В.

Голян В. А., Мединська Н. В. Інституціоналізація економічного механізму ресурсозбереження та енергоефективного природокористування на рівні ОТГ. Проблеми економіки. 2021. №4. C. 211–216.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2021-4-211-216

Розділ: Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 4

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 338.45:332.14

Анотація:
Доведено, що децентралізація влади та реформа місцевого самоврядування зумовили необхідність перегляду пріоритетів раціонального природокористування, зокрема, процесів ресурсозбереження та енергоефективності на рівні об'єднаних територіальних громад (ОТГ), що вимагає трансформації існуючої системи регуляторного впливу на господарське освоєння природно-ресурсного потенціалу й охорону довкілля. Обґрунтовано, що в умовах імплементації нових енергетичних індикаторів актуалізуються проблеми збільшення обсягів виробництва енергії з відновних джерел, зокрема, твердого та газоподібного палива на основі утилізації відходів. Доведено, що результативна реалізація проєктів утилізації відходів є можливою за умови інституціоналізації економічного механізму ресурсозбереження та енергоефективного природокористування на рівні ОТГ, який забезпечить бюджетні, фіскальні та кредитні передумови для нарощення обсягів фінансового забезпечення розбудови сучасної індустрії поводження з відходами. Дослідження показали, що у 2007–2021 роках у динаміці реальної величини видатків місцевих бюджетів на утилізацію відходів спостерігається низхідна тенденція, що зумовлено відсутністю в органів місцевого самоврядування зацікавленості у фінансуванні проєктів ресурсозбереження та енергоефективності. Встановлено, що досягнення позитивних результатів у фінансуванні утилізації відходів знаходиться у прямій залежності від концентрації частини рентної плати за спеціальне використання природних ресурсів та екологічного податку у спеціальних фондах місцевих бюджетів. Обґрунтовано, що саме цільова спрямованість акумульованих у бюджетах місцевого самоврядування природно-ресурсних та екологічних платежів дасть змогу забезпечити нарощення обсягів фінансування утилізації відходів, що сприятиме підвищенню використання матеріально-речової субстанції побутового сміття та відходів сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва для виготовлення твердого і виробництва газоподібного палива. Доведено, що держава має закладати стимули для органів місцевого самоврядування щодо активізації ресурсозбереження та енергоефективності на основі утилізації відходів через співучасть у фінансуванні та у непрямому стимулюванні такого роду проєктів.

Ключові слова: економічний механізм, ресурсозбереження, енергоефективність, відходи, утилізація, місцеві бюджети.

Рис.: 1. Бібл.: 8.

Голян Василь Анатолійович – доктор економічних наук, професор, провідний науковий співробітник, Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Боярська лісова дослідна станція» (вул. Лісодослідна, 12, м. Боярка, Києво-Святошинський район, Київська обл., 08150, Україна)
Email: golian_v@ukr.net
Мединська Наталія Василівна – кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри, кафедра земельного кадастру, Національний університет біоресурсів і природокористування України (вул. Героїв Оборони, 15., Київ, 03041, Україна)
Email: natazv@ukr.net

Список використаних у статті джерел

Буркинский Б. В., Степанов В. Н., Харичков С. К. Экономико-экологические основы рационального природопользования и развития. Одесса : Феникс, 2005. 575 с.
Веклич О. О. Перші підсумки фінансово-бюджетної децентралізації екологічного оподаткування. Економіка України. 2016. № 3. С. 60–74.
Голян В. А., Андрощук І. І. Економічний механізм природокористування: рентна плата за користування надрами. Бізнес Інформ. 2017. № 8. C. 148–158.
Голян В. А., Андрощук І. І. Економічний механізм природокористування: рентна плата за спеціальне використання природних ресурсів. Бізнес Інформ. 2017. № 9. С. 166–174.
Дорогунцов С. І., Борщевський П. П., Данилишин Б. М. Удосконалення управління природокористуванням в АПК : монографія. Київ : Урожай, 1992. 128 с.
Ігнатенко О., Мороз В. Методологія фінансово-економічної оцінки муніципальних проектів використання біомаси за бюджетної підтримки. Економіка природокористування і охорони довкілля. 2017. С. 113–120.
Міщенко В. С. Економічний механізм природокористування в Україні. Економіка України. 2001. № 10. С. 32–37.
Пуцентейло П. Р., Свинтух М. Б. Еколого-економічні аспекти використання відходів деревини. Інноваційна економіка. 2013. № 2. С. 135–139. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/inek_2013_2_31

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру