УКР
ENG
Пошук


Управління проєктами у глобальному контексті: культурні аспекти та адаптація
Калініченко О. О., Мосійчук І. В., Пойта І. О.

Калініченко О. О., Мосійчук І. В., Пойта І. О. Управління проєктами у глобальному контексті: культурні аспекти та адаптація. Проблеми економіки. 2023. №2. C. 24–30.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2023-2-24-30

Розділ: Світова економіка та міжнародні відносини

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 1

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 65.012.4

Анотація:
Мета статті – розглянути управління проєктами у глобальному контексті з фокусом на культурних аспектах та адаптації, а саме – підкреслити важливість урахування культурних аспектів при управлінні проєктами у глобальному контексті. У результаті дослідження було виділено останні дослідження і публікації з управління проєктами у глобальному контексті. Визначено мету управління та пріоритети проєкту. Розкрито ключові етапи управління проєктом, а також основних учасників проєкту, які можуть варіюватися залежно від його розмірів, складності та характеру. Обґрунтовано, що успішне виконання проєкту вимагає співпраці та взаємодії різних учасників, які мають свої відповідальності та ролі. Визначено, що розуміння та врахування культурних особливостей стають ключовими факторами для успішного виконання проєкту в глобальному середовищі. Розкрито основні культурні аспекти в управлінні проєктами у глобальному контексті. У результаті дослідження було доведено, що деякі культури можуть підкреслювати індивідуалізм і самостійність, тоді як інші – колективізм і спільність. Виявлено, що успішне керування проєктом вимагає врахування та адаптації до різноманітності культур, які впливають на способи спілкування, прийняття рішень, організацію роботи та взаємодію з учасниками проєкту. У статті надано ключові аспекти, які слід враховувати при адаптації проєкту, які допоможуть забезпечити успішну реалізацію проєкту в глобальному контексті, враховуючи специфічні потреби та вимоги міжнародного середовища. Перспективи подальших розвідок у напрямку управління проєктами у глобальному контексті з фокусом на культурні аспекти та адаптацію є важливими для подальшого розвитку цієї сфери. Одним із можливих напрямків досліджень може бути глибше вивчення впливу культурних різниць на успішність проєктів у глобальному контексті. Це може включати аналіз впливу різних культурних цінностей, норм і практик на комунікацію, прийняття рішень та співпрацю між учасниками проєкту з різних країн.

Ключові слова: проєкти, управління, учасники проєкту, культурні аспекти, адаптація проєкту.

Рис.: 1. Табл.: 1. Бібл.: 8.

Калініченко Олена Олександрівна – кандидат економічних наук, доцент, доцент, кафедра економіки, менеджменту, маркетингу та готельно-ресторанної справи, Житомирський державний університет імені Івана Франка (вул. Велика Бердичівська, 40, Житомир, 10008, Україна)
Email: e_kalinichenko@ukr.net
Мосійчук Ірина Вікторівна – кандидат економічних наук, доцент, доцент, кафедра економіки, менеджменту, маркетингу та готельно-ресторанної справи, Житомирський державний університет імені Івана Франка (вул. Велика Бердичівська, 40, Житомир, 10008, Україна)
Email: mosiychuk_i@ukr.net
Пойта Ірина Олександрівна – кандидат економічних наук, доцент, доцент, кафедра економіки, менеджменту, маркетингу та готельно-ресторанної справи, Житомирський державний університет імені Івана Франка (вул. Велика Бердичівська, 40, Житомир, 10008, Україна)
Email: irynapoyta@gmail.com

Список використаних у статті джерел

Старченко Г. В. Проєктно-орієнтоване управління інноваційним розвитком національної економіки: теорія, методологія та практика : монографія. Київ : ВАДЕКС, 2019. 326 c.
Cole R., Scotcher E. Brilliant Agile Project Management: A Practical Guide to Using Agile, Scrum and Kanban. Pearson UK, 2016. 200 p.
Carstens D. S., Richardson G. L. Project Management Tools and Techniques: A Practical Guide, Second Edition. CRC Press, 2019. 468 p.
Snyder D. C. Hybrid Project Management. New Jersey : John Wiley & Sons, 2022. 320 р.
Kerzner H. Innovation Project Management: Methods, Case Studies, and Tools for Managing Innovation Projects. New Jersey : John Wiley & Sons, 2022. 624 p.
Project Management Institute: PMBOK® Guide and Standards. URL: https://www.pmi.org/pmbok-guidestandards
PMI – Pulse of the Profession. 2020. URL: https://pmiukraine.org/wp-content/uploads/2020/03/Digest-PMI-March2020.pdf
Meyer E. The Culture Map. Breaking through the Invisible Boundaries of Global Business. New York : Public Affairs, 2014.

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру