УКР
ENG
Пошук


Модернізація оборонно-промислового та безпекового комплексу як магістральна ланка інноваційної трансформації поствоєнної економіки регіонів України
Матрунчик Д. М.

Матрунчик Д. М. Модернізація оборонно-промислового та безпекового комплексу як магістральна ланка інноваційної трансформації поствоєнної економіки регіонів України. Проблеми економіки. 2023. №3. C. 81–87.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2023-3-81-87

Розділ: Економіка та управління національним господарством

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 0

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 339.9(477)

Анотація:
Обґрунтовано, що модернізація оборонно-промислового та безпекового комплексу є магістральною ланкою інноваційної трансформації національної та регіональної економіки у воєнний та поствоєнний період. Дослідження показали, що в системі академічної та галузевої вітчизняної науки сформовано вагомий потенціал фундаментальних і прикладних досліджень у сфері озброєнь, військової техніки та безпекових технологій, що виступає базовою детермінантою інноваційної трансформації національної економіки та економіки окремих регіонів шляхом модернізації оборонно-промислового та безпекового комплексу. Встановлено, що сприятливими передумовами модернізації оборонно-промислового та безпекового комплексу України виступають: розгалужена мережа науково-дослідних і науково-виробничих установ, котрі спеціалізувалися на проєктуванні нових видів озброєнь і військової техніки; потужний дослідницький та інженерний кадровий потенціал оборонно-промислового комплексу; наявність промислових потужностей по виробництву продукції військового спрямування; достатня ресурсна база для забезпечення повного циклу виробництва окремих видів озброєнь та військової техніки (наявність виробництв чорних і кольорових металів, різноманітних видів продукції електроніки та оптики). Виявлено, що відновлення взаємозв’язку між сферою досліджень і розробок оборонного та безпекового спрямування та розвитком виробництва озброєнь, військової техніки та безпекових технологій дозволить забезпечити оновлення оборонно-промислового та безпекового комплексу на новій техніко-технологічній основі, що сприятиме зростанню внутрішнього попиту на вітчизняну металопродукцію, трансферу передових іноземних оборонних та безпекових технологій, прискореному розвитку вітчизняної електроніки та інших суміжних до оборонно-промислового комплексу галузей, розвитку цифрових технологій. Встановлено, що Україна користується широкою підтримкою коаліції країн Заходу, яка створює сприятливі передумови для трансферу сучасних іноземних оборонних та безпекових технологій останніх поколінь, що дасть змогу у короткостроковій перспективі налагодити виробництво сучасних озброєнь і військової техніки на вітчизняних підприємствах оборонно-промислового сектора.

Ключові слова: інноваційна трансформація, модернізація, трансфер, оборонно-промисловий комплекс, регіональний господарський комплекс, старопромислові регіони.

Рис.: 3. Бібл.: 8.

Матрунчик Дмитро Миколайович – кандидат технічних наук, докторант, кафедра фінансів, банківської справи та страхування, Луцький національний технічний університет (вул. Львівська, 75, Луцьк, Волинська обл., 43018, Україна)
Email: vadba@ukr.net

Список використаних у статті джерел

Андрощук Г. О. Трансфер технологій в оборонно-промисловому комплексі України: проблемні питання (І частина). Наука, технології, інновації. 2018. № 1. С. 62–71.
Бадрак В., Горбулін В. Розвиток оборонних технологій в Україні: від забезпечення оборони до економічного зростання. Дзеркало тижня. 11 червня 2020 року. URL: https://zn.ua/ukr/promyshliennost/rozvitok-oboronnih-tehnologiy-v-ukrayini-vid-zabezpechennya-oboroni-do-ekonomichnogo-zrostannya-350631_.html
Балуєва О. В., Ляшенко В. І. Стан та передумови відродження оборонно-промислового комплексу України. Інвестиції: практика та досвід. 2017. № 15. С. 74–81.
Бегма В. М., Шемаєв В. М., Онофрійчук А. П., Оболенська Т. Є. Переорієнтація діяльності оборонної промисловості України через агресію з боку РФ. Стратегічні пріоритети. 2017. № 2. С. 20–25.
Гаврилова Н. В., Петренко Л. М., Пітел Н. С. Міжнародне партнерство підприємств оборонно-промислового комплексу України: фінансово-економічні аспекти розвитку. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки. 2021. Вип. 6 (39). С. 297–303.
Горбулін В. П., Шеховцов В. С., Шевцов А. І. Проблеми державного регулювання цін на продукцію оборонно-промислового комплексу України. Стратегічні пріоритети. 2014. № 2. С. 112–118.
Сальнікова О. Ф. Сучасні тенденції розвитку оборонно-промислового комплексу України. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2015. № 1. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=802
Указ Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року «Про Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/372/2021#Text

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру