УКР
ENG
Пошук


Концептуальні засади сталого розвитку місцевого самоврядування
Чернихівська А. В.

Чернихівська А. В. Концептуальні засади сталого розвитку місцевого самоврядування. Проблеми економіки. 2020. №3. C. 112–117.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2020-3-112-117

Розділ: Регіональна економіка

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 0

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 332.14

Анотація:
У статті розкрито концептуальні аспекти реалізації сталого розвитку на місцевому територіальному рівні в Україні та інституційні механізми його впровадження в умовах децентралізації влади. Акцентовано увагу на важливості реформи місцевого самоврядування через концепцію сталого розвитку, яка сьогодні потрібна нашій державі на шляху до європейської інтеграції. Доведено необхідність комплексної роботи зі створення організаційних механізмів управління територіальним розвитком. Статтю присвячено актуальним, прикладним питанням впровадження та реалізації сталого розвитку на місцевому рівні. Досліджено теоретичну сутність і зміст поняття «сталий розвиток». Розкрито взаємозв’язок його основних трьох складових: екологічної, економічної, соціальної. Запропоновано концептуальні основи реформування місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою в умовах децентралізації повноважень. Обґрунтовано доцільність змін у системі місцевого самоврядування, які сьогодні впроваджуються та передбачають реалізацію сталого розвитку на засадах відкритості, гласності органів державної влади, активної участі громадського суспільства у формуванні державної територіальної політики, дотримання екологічних прав громадян. Узагальнено принципи сталого розвитку місцевого самоврядування. Визначено стратегічні орієнтири розвитку місцевого самоврядування. Окреслено перспективи територіального розвитку. Обґрунтовано перехід до концепції сталого розвитку, яка передбачає побудову якісно нової соціо-еколого-економічної моделі розвитку суспільства, із вирішенням проблем сьогодення та майбутніх поколінь.

Ключові слова: сталий розвиток, концепція сталого розвитку, місцеве самоврядування, навколишнє природне середовище, територіальні громади, раціональне природокористування, екологізація.

Рис.: 2. Табл.: 1. Бібл.: 10.

Чернихівська Анна Володимирівна – кандидат економічних наук, доцент, професор, кафедра методології освіти для сталого розвитку, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління (вул. Митрополита Василя Липківського, 35, Київ, 03035, Україна)
Email: rus-an@ukr.net

Список використаних у статті джерел

Бондар О. І., Барановська В. Є., Єресько О. В. та ін. Екологічна освіта для сталого розвитку у запитаннях та відповідях : наук.-метод. посіб. для вчителів. Херсон : Грінь Д. С., 2015. 228 с.
Коваленко А. О. Стратегічне планування сталого розвитку України. Київ : ПрофКнига, 2018. 424 с.
Кравців В. С. Регіональна екологічна політика в Україні (теорія формування, методи реалізації) : монографія. Львів, 2007. 336 c.
Лелеченко А. П., Васильєва О. І., Куйбіда В. С., Ткачук А. Ф. Місцеве самоврядування в умовах децентралізації повноважень : навч. посіб. Київ : Рада Європи, 2017. 110 с.
Мельник Л. Г. Основи стійкого розвитку : навч. посіб. для післядипломної освіти. Суми : Університет. кн., 2006. 383 с.
Методичні рекомендації для врахування цілей сталого розвитку в стратегіях розвитку територіальних громад. URL: https://www.undp.org/content/dam/.../UNDP_MetRecommendation_v03.pdf
Петровська А. С. Екологізація економіки України в контексті моделі сталого розвитку. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2019. № 4 (20). С. 95–104.
Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року : Закон України від 28.02.2019 № 2697-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/2697-19
Сталий розвиток регіонів України / наук. кер. М. З. Згуровський. Київ : НТУУ «КПІ», 2009. 197 с.
Чернихівська А. В. Політика сталого розвитку України в умовах інтеграції до європейського співтовариства. Трансформаційні процеси національної економіки: проблеми та перспективи розвитку : зб. наук. пр. з актуальних проблем екон. наук. 2014. Ч. 2. С. 187–193.

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру