УКР
ENG
Пошук


Особливості розвитку регіональних економічних систем на засадах цифровізації в умовах повоєнного відновлення
Перепелюкова О. В.

Перепелюкова О. В. Особливості розвитку регіональних економічних систем на засадах цифровізації в умовах повоєнного відновлення. Проблеми економіки. 2023. №3. C. 142–148.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2023-3-142-148

Розділ: Регіональна економіка

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 1

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 661.65

Анотація:
Дослідження розвитку цифровізації регіональних економічних систем в умовах воєнної агресії та повоєнного відновлення територій на сьогодні для держави є актуальним і важливим завданням. Європейський вектор розвитку цифрових технологій, який Україна обрала та реалізує, незважаючи на складнощі, дозволив значно удосконалити процеси розвитку цифрового сектора в країні. Було проведено дослідження стану цифрової трансформації регіонів Україні в довоєнний період за показником індексу цифрової трансформації, що дало змогу виокремити регіони лідери й аутсайдери в питаннях розвитку цифрового контенту та визначити сильні та слабкі сторони по кожному регіону в рамках розрахунку відповідних субіндексів. Насамперед, такі нововведення цифрових технологій стосуються державного сектора, який на основі розробки програмних продуктів (таких як Дія) дозволив суспільству значно поліпшити та прискорити процеси отримання певного переліку державних послуг у режимі онлайн. Розробка програмного продукту Громада 4.0. для органів місцевого самоврядування дозволила впровадити нові цифрові технологій в них для забезпечення рівного доступу населення до необхідних державних послуг. Основним напрямом цієї програми є цифрові рішення для покращення муніципального управління, підвищення кібербезпеки даних. Розвиток програми «EU4Digital: підтримка цифрової економіки та суспільства у Східному партнерстві» дозволив покращення життя населення за рахунок стимулювання економічного зростання, створення нових робочих місць, підтримку малого та середнього бізнесу за рахунок використання переваг Єдиного цифрового ринку ЄС для України. Дослідження розвитку цифровізації регіональних економічних систем дозволило виокремити чотири напрями перешкод (інституційні, інфраструктурні, екосистемні та електронний уряд), які стримують цей розвиток. Було запропоновано шість напрямів розвитку регіональних економічних систем на засадах цифровізації, які дозволять збільшити доступ до державних послуг більшої кількості верств населення, що дасть змогу спростити процедуру отримання таких послуг і знизити рівень бюрократії у країні.

Ключові слова: цифровізація, регіональні економічні системи, повоєнне відновлення, розвиток.

Рис.: 4. Бібл.: 8.

Перепелюкова Олена Василівна – доктор економічних наук, доцент, доцент, кафедра міжнародних економічних відносин, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця (пр. Науки, 9а, Харків, 61166, Україна)
Email: lena.perepelukova@gmail.com

Список використаних у статті джерел

Громада 4.0. Акселератор цифрової незламності. URL: https://www.hromada4.org/news/lideri-cifrovoyi-transformaciyi-predstavlyat-proiekti-na-demodni-programi-akselerator-cifrovoyi-stiykosti-gromada-4-0
Іванова Н. Цифровий розвиток регіонів України: тренди довоєнного періоду та перспективи післявоєнного відновлення. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2022. № 4 (32). С. 208–217.
Індекс цифрової трансформації регіонів України. Звіт Міністерства цифрової трансформації України. 2022 р. 95 с.
Країна 2030Е – країна з розвинутою цифровою економікою. URL: https://strategy.uifuture.org/kraina-z-rozvinutoyu-cifrovoyu-ekonomikoyu.html
Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/
Дія. Бізнес. URL: https://business.diia.gov.ua/
Перепелюкова О. В. Особливості цифровізації регіональних економічних систем в умовах креативної економіки. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2022. № 3 (31). С. 80–90.
Хаустова В. Є., Решетняк О. І., Хаустов М. М. Перспективні напрямки розвитку IT-сфери в світі. Проблеми економіки. 2022. № 1 (51). С. 3–19.

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру