УКР
ENG
Пошук


Моделювання бізнес-процесів у сучасному бізнес-середовищі
Рожко В. І., Хлистун А. А.

Рожко В. І., Хлистун А. А. Моделювання бізнес-процесів у сучасному бізнес-середовищі. Проблеми економіки. 2023. №4. C. 159–164.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2023-4-159-164

Розділ: Економіка та управління підприємствами

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 3

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 661.665

Анотація:
В умовах жорсткої конкуренції майже у всіх галузях підприємницької діяльності постає надзвичайно важливе завдання – моделювання бізнес-процесів у сучасному бізнес-середовищі. У статті досліджено аспекти управління та моделювання бізнес-процесів. Було проаналізовано методи та сучасні інструменти моделювання щодо удосконалення та автоматизації бізнес-процесів. Визначено необхідність використання моделювання бізнес-процесів та їх вплив на ефективність і конкурентоспроможність підприємств. Таким чином, у дослідженні визначається економічна доцільність використання моделювання бізнес-процесів у контексті сучасного конкурентного середовища та його вплив на підвищення ефективності та збільшення конкурентоспроможності компаній. З використанням практичного досвіду іноземних компаній запропоновано методичні рекомендації щодо впровадження моделювання бізнес-процесів в управління компанії з необхідності комплексного підходу до організаційного управління. Окрему увагу приділено детальному вивченню досвіду застосування моделювання бізнес-процесів на іноземних підприємствах, що зараз є безумовними лідерами на ринку. Завдяки досвіду таких компаній дослідження розкриває практичні переваги та виклики використання моделювання для досягнення оптимальної ефективності бізнесу та підвищення його конкурентоздатності. Результати дослідження свідчать про те, що компанії, які успішно впроваджують моделювання бізнес-процесів, мають можливість ефективно адаптуватися до змін в оточуючому середовищі, оперативно впроваджувати покращення та інновації. Це робить їх не тільки більш конкурентоздатними, але й стійкими до викликів ринку. Отже, використання моделювання бізнес-процесів стає стратегічним інструментом, що сприяє підвищенню оперативної ефективності підприємства та забезпеченню його успішності в умовах сучасної конкурентної боротьби.

Ключові слова: моделювання бізнес-процесів, управління бізнес-процесами, оптимізація бізнес-процесів, автоматизація бізнес-процесів, ефективність управління, підприємництво, модель бізнес-процесу, сучасний бізнес.

Табл.: 1. Бібл.: 8.

Рожко Віктор Іванович – кандидат економічних наук, доцент, доцент, кафедра маркетингу, менеджменту та підприємництва, Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна (пл. Свободи, 4, Харків, 61022, Україна)
Email: vrozko78@gmail.com
Хлистун Анастасія Андріївна – бакалавр, Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна (пл. Свободи, 4, Харків, 61022, Україна)
Email: hlustynnastya@gmail.com

Список використаних у статті джерел

Сіменко І. В., Косова Т. Д. Аналіз господарської діяльності : навч. посіб. Київ : Центр учб. літ., 2013. 384 с.
Ареф’єва О. В., Побережна З. М. Організаційно-економічне забезпечення антикризового управління бізнес-процесами при реалізації реінжинірингу діяльності підприємства. Економічний вісник Дніпровської політехніки. 2020. № 4. С. 155–162.
Бавико О. Є., Бавико О. О., Козаков І. О. Організаційна оптимізація антикризового управління бізнес-процесами підприємства в умовах пандемії Cоvid-19. Ефективна економіка. 2020. № 12. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2020_12_13
Багорка Д. А., Кадирус І. Г. Упровадження маркетингової концепції управління в практичну діяльність підприємств. Держава та регіони. Серія «Економіка та підприємництво». 2021. № 1 (118). С. 42–47. URL: http://www.econom.stateandregions.zp.ua/journal/2021/1_2021/9.pdf
Боримська К. П. Оцінка ефективності інвестиційних проектів в системі контролінгу бізнес-процесів підприємства: проблеми безпеки бізнесу. Ефективна економіка. 2014. № 5. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2014_5_89
Бурбело Н. О. Побудова процесної моделі управління для підприємства телекомунікаційної сфери. Економіка. Менеджмент. Бізнес. 2015. № 3 (13). С. 44–48.
Ван Д. Світові тенденції в управлінні бізнес-процесами підприємства. Бізнес Інформ. 2020. № 10. С. 407–412.
Вінничук О. Ю. Аналіз систем управління бізнес-процесами для малого і середнього бізнесу. Науковий вісник Чернівецького університету. Економіка. 2012. Вип. 623–626. С. 311–317.

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру